SUSHI
Kategori: Sushipedia
Vanliga sushi pålägg/ingredienser: tonfisk, jätteräkor, lax, krabba, avokado, tång, gurka, bläckfisk, ål, tamagoyaki och omelett.
Det finns olika sorters sushi:
Riskudde med olika sorters pålägg - nigiri
Sushi som är ihoprullad - maki
Ihoprullad med sesamfrön - inside-out
Maki och inside-out kan även serveras som rullar.
Ordet "sushi" kommer från adjektivet 酸い , Sui, som betyder sur.
300 år före kristus var sushi ett sett att konservera mat i Japan. Man lät den saltade fisken förvaras tillsammans med riset så den naturliga jäsningsprocessen bevarade fisken för senare konsumtion. Därefter kastade man riset. 700 år efter kristus spred sig denna konserveringsmetoden och man började även äta riset tillsammans med fisken. Det blev en populär maträtt som spred sig snabbt i Japan. Därefter började man smaksätta riset med vinäger samt lägga till grönsaker. Då Tokyo ligger nära vattnet började sushi-kocken Yohei Hanaya använda sig av färsk fisk och alger, det var då den kända nigiri sushin skapades.
Fortsättning följer :)
Bloggadress: http://lovisapalmer.blogg.se/