SUSHI INGREDIENSER & TILLBEHÖR

Kategori: Sushipedia

Shari - ris som smaksatts med vinäger. Shari kommer från order "Sanskrit" som är det japanska ordet för ris.
300925_10150396925282494_390602562493_10116880_1394250023_n_large
Nori - svart sjögräs som man använder till bland annat maki. Det är alger som i Japan torkas i solen i pressas till ark medan man i bland annat USA rostar arken innan man använder dem till matlagning. För att se om noriarket håller bra kvalité skall man titta så att arken är glansiga, utan hål, gröna, tjocka och ha en len sida. Nori kan även rostas och bli till snacks, som man kan hitta i många trevliga smaker. Jag själv hittade idag med teriyakismak, paprika, salt och chili.
Tumblr_ls4hpi0pan1qbammgo1_500_large
Neta - Toppingarna. Vanligtvis fisk och skaldjur. 
5599616735_d23e5ea1ea_z_large
Murasaki / Soya / Shoyu - Är såsen, soyan som man doppar sushin i. Kommer från ordet "Murasaki" som betyder lila på japanska, dock säger man "shoyu" i Japan. Soya är en av världens äldsta smaksättare och just sushi-soyan är gjord på bland annat soyabönor och ostronextrakt och färgar inte lika mycket som den kinesiska soyan. Den har även en mildare och rundare smak.

Tsume / Nitsume - En söt tjock sås som är gjord av soya. 
3555104850_287e6ab5b2_b_large
Wasabi / Namida - är grön pepparrot från Japan som äts till Sushi, endast lite behövs så sushin skimrar lätt i grönt då det är mycket starkt. Man kan även blanda ut wasabin i soya för att få den starkare. Äter man wasabi till fisken minskar man risken att bli matförgiftat, om fisken skulle vara dålig, men det får man väl hoppas att den inte är. Wasabi växer runt vattendrag i japan och det är roten som används till att göra wasabipastan. Wasabin kan vara dyr och svårt att få tag på, så ofta färgas den vita pepparroten grön istället.
4523369820_ee193afa0f_o_large
Gari - söt inlagd ingefära/ sushiginger.
Mecha & Agari - Té som ofta serveras till/efter sushin. Mecha är ett slags té som man oftast hittar på lite finare sushi restauranger och Agari är namnet för grönt té.
X_c5b39c39_large
Gyoku - en söt och kubikformad omelett.
Sabi - en konsentrerad form av wasabi. Jesus ska det bli starkare?
Alger - är något som används mycket i sushi och som sides. Alger är rika på protein, enzymer, mineralämnen (kalk, jod & järn) samt vitaminer. Algerna delas in i fyra grupper:
gröna - Ao-Nori
röda - Dulce, agar-agar, nori, carragen
bruna - knöltång, kombu, wakame, arame
blågröna - spirulina 
Av Wakame algen görs en algsallad som är extremt god som kan serveras både på sidan av sushin, som topping eller i misosoppan.
Tumblr_lw8jfftns81r76fhoo1_500_large

Edamame- sojabönor som kan serveras som side till sushin, då ofta saltade
5465629892_b310f5cd52_z_large
Misosoppa - är en soppa som serveras till sushin som innehåller miso och dashi. Den tillreds ofta med wakame, tofu och salladslök men är också god med nudlar/ris/fisk. Dricks direkt ur skålen.
Dashi - buljong gjord av upphettade alger.
Tofu-wakame-miso-soup_large

Kommentarer


Kommentera inlägget här: