OLIKA TYPER AV SUSHI

Kategori: Sushipedia

Nigiri - är ris som har pressats till en lite avlång boll och sedan toppats med fisk, skaldjur, grönsaker eller kött. Oftast är "toppingen" rå men kan även i vissa fall vara grillat, kokt, ångkokt, stekt eller inlagt. Ett exempel på en stekt topping är "tamagoyaki" även kallad "dashimaki" som är en stekt omelett som kan smaksättas med fisk. Ordet nigiri betyder just "hand formed sushi".

Gunkanmaki: är en sorts nigiri med ett nori-band runt. Under noribandet har sushin toppats med, vanligvis, något finhackat exempelvis ostron eller majsmajonäs. 

Temari: är en annan sorts nigiri, som är rund i formen, denna sushin är lätt för nybörjare att göra.
Tumblr_lw10518fjq1qlwwwjo1_500_large

Maki - är strimlor av pålägg och ris inrullat i nori (torkade, rostade blad av alger). Algen byts ibland ut till blancherade grönsaker, soyapapper eller omelett. Rullarna rullas med hjälp av tabletter gjorda av bambuu, makisu. Rullen delas sen i 6-8 bitar. 

Futomaki: är oftast inrullat i nori och består av ca 3 fyllningar som gifter sig i munnen och gör makin till en färgbomb. Denna sorts maki är ofta vegetarisk.

Hosomaki: har även denna oftast nori runt sig, men är lite smalare och endast med en fyllning exempelvis: morot, avocado, tonfisk eller gurka. 

Temaki: ser ut som ett rån av nori, med fyllningar som sticker ut - nästan som en wrap. Denna äts med händerna då det ses som pinsamt att plocka upp den ganska stora temakin med pinnar. Temakin måste äta genast efter att den har gjorts annars blir norin mjuk pga fyllningarna och den blir svår och inte lika god att äta. 

Uramaki: består av två eller fler fyllningar och skiljer sig från de andra makisorterna då noribladet är på insidan och inte runt om. Istället är rullarna ofta rullade i sesamfrön. Den här sushin skapades för att Amerikanarna inte var så förtjusta i Norin och ville inte att den skulle skådas så mycket.
Tumblr_lwctk72gx21qzipvbo1_500_large
Tumblr_lhqrni3wdm1qhiibpo1_500_large
Chirashi - är en skål med sushiris toppat med sashimi och garnetyr. Det äts ofta på hinamatsuri i mars, som är en Japansk dock-festival eller tjej-dag.

Edomae: Med råa ingredienser.

Gomoku: Med både råa och icke råa ingredienser. Det finns inga regler på vad ingredienserna kommer vara - det bestämmer kocken. Äts ofta för den går snabbt att laga och är väldigt simpel.
5605345033_de56ff3135_z_large
Inari - är friterad tofu fylld med sushiris. I Hawaii finns en version av denna som är mycket större, sötare och fylld med morot. Den kallas för "cone sushi". 
Tumblr_lvhnjbmyqh1qiq5voo1_500_large
Oshi - är en fyrkantig "block-sushi" som formats i en trälåda som kallas Oshizushihako. Toppingen läggs på botten i trälådan och pressas då fast på riset.
Nare - är en form av sermenterad sushi.
Western Style
Alaska: Med lax inuti eller runt om
B.C: grillat laxskinn, med sötsur sås och gurka
California: med avocado, crab sticks, gurka och tobiko
Dynamite: tigerräkor, böngroddar, morot, avocado, gurka, chili och stark majonäs
Hawaiian: med bland annat tonfisk från burk
Philadelphia: rökt lax, cream cheese, avocado, lök, gurka
Rainbow: med 6-7 typer sashimi och avocado
Spider: krabba, gurka, avocado, sallad, stark majonäs
Tampa: friterad fisk, lök, majonäs

Ibland görs sushi även på brunt/svart ris.

302986_2681630121444_1277050254_33214360_104258940_n_large
mer kommer...

Kommentarer

  • Sandra säger:

    Ja, hysteriskt gott :D Middagar som tar tid att laga är oftast helt klart värda väntan!

    2012-02-06 | 17:48:25
    Bloggadress: http://rockgrodan.com
  • nathalie. säger:

    sv: visst är det!!

    2012-02-06 | 18:39:53
    Bloggadress: http://conscious.blogg.se/
  • johanna säger:

    vet du om det finns någon slags sushi som inte innehåller ris? :) Vill liksom äta sushi men pillar alltid bort hälften av riset, och sashimi känns liksom inte lika kul eftersom det bara är fisk bitar (vad jag hört)

    2012-02-06 | 22:27:46
  • Carro säger:

    Mums, jag älskar sushi!



    jaa, får göra det, tack för tipset!

    2012-02-07 | 21:26:59
    Bloggadress: http://carolineannamarie.blogg.se/

Kommentera inlägget här: